BARN arch.

RENOVATION

&

RE-FUNCTIONING

BARN arch. undertook the renovation of an Old Olive Oil Factory and the design of the Gordo Restaurant in Güre, Balıkesir.

The project attitude is based on maintaining the old potentials and processing the geographical character of the building during the re-functioning of the existing historical building. The historical building pattern extending in the section of Sea-Kaz Mountains in Güre, acts as a background that allows the visitor to notice the design prior to arriving the area.

Gordo contains many elements that are architecturally significant, however, in short, it is a successful integration where interventions and add-ons have found a response in the living space. The development of the restaurant every day by adhering to the first scenario shows the fruitful nature of the first ideas in the ongoing process.

LOCATION
PARTNER
YEAR

Güre, Balıkesir
Gordo
2017

CHARESTERICTICS OF THE REGION

OLD FACTORY

The restaurant volume is positioned linearly within the historical factory characteristic that cuts the coast. Two elements that will form the most basic character of the space, the roof and the walls, are evaluated regarding the existing building, and are complimented with a floor texture that is suitable to the characteristics of the region.

DESIGN DESICION

WOODEN
STRUCTURE

The high ceiling of the factory and the roof were reinforced and the carrying structure was exposed in the open; stone texture with user-oriented stratification and partial scraping that occurred in the existing walls over time.

terrazzo

flooring

with

local

natural

stones

DESIGN DESICION

LIVING SPACE

Gordo contains many elements that are architecturally significant and it is a successful integration where interventions and add-ons have found a response in the living space.